Pěnice černohlavá

1. června 2007 v 12:36 | Bednišška |  PTÁCI - BIRDS

Pěnice černohlavá - Sylvia atricapilla

Drobný, nenápadný ptáček dostal své jméno kvůli "černé čepičce", kterou nosí na temeni hlavy. Naši přítomnost ve své blízkosti oznamuje výstražným "tek tek". Pěnice černohlavá
Pěnice černohlavá
třídaptáci - Aves
řádPěvci - Passeriformes
čeleďPěnicovití - Sylviidae
rodPěnice -Sylvia
druhPěnice černohlavá -Sylvia atricapilla

Vzhled

Malý, drobný ptáček.Sameček má černě zbarvené temeno hlavy do podoby jakési čepičky. Samička se pak vyznačuje tím samým znakem, jen barva je rezavohnědá. Na hřbetě nosí šedohnědý kabátek, který kontrastuje s bílým zabarvením bříška.
délka: 14 cm
hmotnost: 14-20 g
pohlavní dospělost: v 1 roce života
délka života: 7 let

Rozšíření

Pěnice černohlavá, někdy též nazývaná černohlávek, se celoročně vyskytuje od jihozápadních oblastí starého kontinentu až po Českou republiku. V době hnízdění ji můžeme spatřit téměř v celé Evropě. Zimovištní území si vyhradili tito malí hmyzožravci v oblastech Středozemního moře či západních okrajů severní části afrického kontinentu. Někteří jedinci se snaží přezimovat v našich zahradách. Většina jich ovšem během září a října odlétá do teplých krajin. V přírodě ji pravděpodobně nespatříme. Schovává se nám v hustém podrostu listnatých nebo smíšených lesů. Jen občas rychle přelétne do nejbližšího křoví.

Způsob života a potrava

Zajímavostí je, že na delší vzdálenosti se pěnice vydávají spíše v noci. V tu dobu si nemohou pomoci žádnými body na zemi. Jejich orientačním bodem je proto polárka. Takže jediná možnost, jak odhalit její přítomnost je její velmi výrazný zpěv. Musíme si ale dát pozor, protože samečci pěnice černohlavé nás mohou lehce zmást. Dokáží totiž napodobit hlas jiných druhů ptactva, např. slavíka, kosa, drozda nebo červenky.
Jak jsem již uvedla, jedná se o ptáka z řádu hmyzožravců. Hlavní složkou jeho jídelníčku jsou tedy mouchy a housenky. Často prohledává spadané listí a hledá svou kořist, kterou mohou být i pavouci a mšice. Živí se také bobulemi, spadaným ovocem či černým bezem. Když dozrává bez černý, tak je možno postřehnout její přítomnost díky fialově zabarvenému trusu na křovinách. Mláďata se už od útlého věku živí drobným hmyzem.

Rozmnožování

Jako většina druhů ptáků si na jaře začínají samečkové vytyčovat svá území hlasitým zpěvem. Teprve poté si vyhlížejí své případné partnerky. Pro zaujetí své budoucí choti vztyčují černou chocholku na temeni, čepýří se, rozprostírají ocasní peří a křídla spouštějí podél těla.
Sameček sám ve svém rajónu založí několik hnízd, ale záleží na partnerce, zda dá přednost jednomu z nich, nebo si postaví své vlastní, které bude stejně jako ta ostatní připevněno stébly k rostlinám a bude vystlané jemnými kořínky a chlupy.
Během 2 měsíců, od května do června, má samička asi 2 snůšky. V každé z nich je 4-5 bílých vajíček s hnědým mramorováním. O zahřívání se starají oba rodiče černohlávka. Už ve věku 10-13 dní opouštějí mláďata hnízdo. V té době se o sebe ještě neumějí pořádně postarat a tak jim rodiče po dobu dalších minimálně 14 dnů ještě pomáhají.

Ochrana

Ve střední Evropě nepatří mezi ohrožené druhy a proto není zvláště legislativně chráněn.
český názevpěnice černohlavá
latinský názevSylvia atricapilla
hlavní znakymalá, černá chocholka, šedé a bílé zbarvení
způsob životasamotář
rozšíření Črvšude
rozšíření světEvropa bez severu Skandinávie, sever a západ Afriky
potravadospělý hmyz a jeho larvy, pavouci, bobule
doba sezení na vejcích10-12 dní
počet mláďat4-10
ochrananení
priroda
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Danulitko Danulitko | E-mail | Web | 18. prosince 2009 v 12:17 | Reagovat

hmm zajímavé

2 honza honza | 7. dubna 2013 v 16:25 | Reagovat

[k nám na balkón přilétá pravidelně za potravou1]

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama