Zebra Chapmannova

5. dubna 2007 v 8:06 | Bednišška |  SAVCI - MAMMALS
Zebra Chapmannova
Equus burchelli chapmanni
Chapman´s Zebra
řád - lichokopytníci (Perissodactyla)
čeleď - koňovití (Equidae)
Velikost:: výška v kohoutku 125 cm
Váha: 275 kg
Počet mláďat: 1
Délka březosti: 350 dnů
Výskyt: stepi a savany států Zimbabwe, Botswana a Mozambik
Potrava: rostlinná - tvrdé stepní traviny
Aktivita:denní
Způsob života: žije ve skupinách s harémovou strukturou, ve kterých je jeden dospělý samec s několika samicemi a jejich mláďaty

Zebra Chapmannova je jedním ze 5 poddruhů zebry stepní. Zebry stepní (Equus burchelli) jsou rozšířeny po celé východní a jihovýchodní Africe a patří k typickým, poměrně běžným kopytníkům tohoto kontinentu. Avšak většina jich patří k poddruhu zebra Böhmova (E. b. boehmi), kterých v Africe žije asi 500 000. Zeber Chapmannových žije v Africe pouze asi 20 000 a jsou zapsány na Mezinárodním červeném seznamu ohrožených živočichů. Zebra Chapmannova má na rozdíl od ostatních stepních zeber mezi širokými černými pruhy vyznačeny ještě tmavohnědé mezipásy.
zoobrno
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama