Ťuhýk šedý

4. dubna 2007 v 19:29 | Bednišška |  PTÁCI - BIRDS
Pták velikosti kosa s čedým peřím kontrastujícínm s černým pruhem přes oči.Ťuhýk šedý
Ťuhýk šedý
třídaptáci - Aves
řádpěvci - Passeriformes
čeleďťuhýkovití - Laniidae
rodťuhýk - Lanius
druhťuhýk šedý - Lanius excubitor

Vzhled

Ťuhýk šedý je dlouhý asi 25 cm, tedy velikosti kosa. Spatřit jej můžeme na vrcholcích stromů ze kterých vyhlíží kořist. Létá v plochých vlnách, někdy i třepotavě. Rychle třepetá křídly, občas se zastaví ve vzduchu na jednom místě a jako poštolka pátrá po kořisti. Zbarvený je kontrastně černošedě. Má mohutný na špičce hákovitý zobák a širokou černou pásku přes šedobílé čelo, která mu dává charakteristický vzhled "loupežníka." Od šedého hřbetu i břicha se výrazně odrážejí černá křídla a černý, bíle lemovaný ocas. Mláďata mají hnědošedá záda a vlnkovitou kresbu na hrudi a bocích.

Rozšíření

Ťuhýk šedý je jediný z ťuhýků, který zůstává i v zimě ve svých domovech, rozprostírajících se téměř po celé Evropě mimo britské ostrovy a Itálii. Žije také v Asii, severní Americe a Africe. V zimě se zdržuje na křovinatých místech v polích a lukách a živí se převážně hraboši.
Dr. Hanzák ve své publikaci Světem zvířat II. ptáci 2, považuje Ťuhýka šedého za vzácného ptáka. Je pravda, že tato kniha byla vydána v roce 1974. Já se s tímto zástupcem ťuhýkovitých setkávám v jihozápadních Čechách celkem běžně.

Způsob života

Ťuhýk šedý obývá převážně místa, kde má dostatek úkrytu a potravy. Jde především o meze a remízky uprostřed polí. Pole mu poskytují potravu ve formě hrabošů, remízy a meze zase ochranu při stavbě hnízda či možnost "uskladnění" úlovků na trnech trnek a hlohu. Mimo hrabošů, kteří patří mezi hlavní potravu můžeme v jeho "spižírnách" nalézt také různý hmyz, ještěrky a výjimečně i ptačí mládě. Našel jsem jednou v "ťuhýčí spižírně" na trnkovém keři "přišpendleno" pět kobylek, jednu ještěrku a tři hraboše.

Rozmnožování

V dubnu až květnu si staví ťuhýk na stromě hnízdo obvykle 2 - 5 metrů vysoko poměrně velké, až dvacet centimetrů v průměru, hnízdo ze suchých větviček a kořínků, vystlané peřím a chlupy. Samice snáší 4 až 6 bílých, šedě a hnědě skvrnitých vajec na kterých sedí 15 - 16 dní. Samec jí v sezení vypomáhá pouze občas. Potravu nosí mláďatům oba rodiče. Mláďata krmí 20 dnů a po vylétnutí z hnízda ještě asi dva týdny. Stejně jako jsem psal o střízlíkovi i ťuhýci jsou zodpovědní rodiče. Jakmile se objeví v blízkosti hnízda vrána nebo straka, oba ptáci na ni nebojácně zaútočí a vetřelce zaženou.

Ochrana

Dříve byl ťuhýk šedý loven myslivci, kteří jej obviňovali ze škod na malých koroptvích a bažantech. Dnes je jeho lov, stejně jako ostatních pěvců, zakázán.
český názevŤuhýk šedý
latinský názevLanius excubitor
hlavní znakyVelikost kosa, kontrastně černošedý. Má mohutný na špičce širokou černou pásku přes šedobílé čelo.
způsob životaObývá především o meze a remízky uprostřed polí. Pole mu poskytují potravu ve formě hrabošů, remízy a meze zase ochranu při stavbě hnízda či možnost"uskladnění" úlovků na trnech trnek a hlohu.
rozšíření ČRCelá republika
rozšíření světEvropa mimo britské ostrovy a Itálii. Žije také v Asii, severní Americe a Africe
potravaHraboši, hmyz
doba březosti15 až 16 dnů
počet mláďat4 až 6
ochranaano
priroda
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama