Orel skalní

6. dubna 2007 v 20:03 | Bednišška |  PTÁCI - BIRDS
Orel skalní
Foto: Jiří Bohdal
Má rozpětí okolo 2,2m, je téměř stejnoměrně světle, nebo tmavě hnědý, mladí ptáci mají bílý kořen ocasu a trochu bílé v křídlech. Často krouží a vylétá do obrovských výšek.
Dříve byl domovem v celém mírném pásu severní polokoule. V Alpách a Karpatech se v malém počtu udržel dodnes, v zimě za tahu se vzácně objevuje i v Českých zemích.
Hnízdo si staví většinou ve skalních výklencích, zřídka i na stromech, obvykle v nižších polohách než lovecké revíry orlů, takže ptáci mohou s ulovenou kořistí "slétat". Hnízdění začíná v březnu až květnu, samice sedí na vejcích asi 43 dnů. Na hnízdě zůstává dokud mladým nevyrazí první pravé peří. Hnízdo opouští nejpozději 80 dní po vylíhnutí, pohlavně dospívají v pátém až šestém roce života.
Loví hlavně sviště, ale také kůzlata a jehňata.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama