Nesyt africký

5. dubna 2007 v 10:47 | Bednišška |  PTÁCI - BIRDS
Nesyt africký (Mycteria ibis)
Třída: Ptáci
Řád: brodiví
Výskyt: Afrika jižně od Sahary
Hmotnost: 2 - 3 kg
Délka těla: 95 - 105 cm, rozpětí křídel: 145 - 165 cm
Věk: až 20 let
Charakteristika:
Nesyt africký je středně velký růžovobíle zbarvený čáp. Ocas a letky jsou černé. Tváře jsou lysé a červeně zbarvené. Zobák je dlouhý, žlutý a zahnutý dolů, nohy jsou sytě růžové. Mláďata jsou zbarvena do hněda. Svatební šat má na křídlech a zádech sytě růžový nádech. Samec je větší než samice.

Prostředí a stanoviště:
Najdeme ho v mokřadech, na březích řek a jezer a jiných vodních toků. Příležitostně i u mořského pobřeží.

Způsob života:
Nesyt se obvykle sdružuje do menších skupin. Není stálým ptákem a migruje rád do jiných oblastí.

Způsob obživy:
Na lov se vydává po rozednění a potom zase pozdě odpoledne. Loví malé savce, ryby a plazy. Pochutná si ale i na hmyzu a různých larvách a červech. Často prochází vodou se zobákem ponořeným až po hlavu do vody, nohama přitom rozhrabuje dno a hledá různé živočichy nebo ryby. Jakmile se něco dotkne zobáku, rychlým reflexem zobák otevře a potravu polkne. Někdy si pro lepší viditelnost vytvoří křídly kolem sebe půlkruh a zacloní si tak hladinu.

Rozmnožování:
Pohlavní dospělost:
ve 3. roce života
Délka inkubace: 29 - 31 dní
Počet vajec: 2 - 3
Doba odchovu mláďat: po 2 měsících jsou mláďata schopna letu
Hnízdí v koloniích i s jinými druhy a hnízdo si staví na stromech nebo skalách. Místo ke stavbě hnízda vybírá samec. Hnízdo je postaveno z různých klacků a budují ho oba partneři, stavba trvá 7-10 dní. Samice snáší 2-3 bělavá vejce, na kterých sedí kolem 30 dní.

Ochrana druhu:
V současné době nejsou zavedena žádná ochranná opatření.

Zajímavosti:
- Charakteristická je pro ně hlasová komunikace - zvuky vydávají pomocí klapání zobákem
zoozlin
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama