Kormorán velký

5. dubna 2007 v 8:03 | Bednišška |  PTÁCI - BIRDS
Kormorán velký (Phalacrocorax carbo)
Třída: Ptáci
Řád: veslonozí
Výskyt: Evropa, Asie, Severní Amerika, střední a jižní Afrika
Hmotnost: 1810 - 2810 g
Délka těla: 80 - 100 cm, rozpětí křídel 130 - 160 cm
Věk: až 18 let
Charakteristika:
Na těle kormorána velkého převažuje černá barva. Výjimkou je světlejší břicho. V době hnízdění se ovšem světlejší barvy objevují také na hlavě a krku. Obě pohlaví jsou zbarveny stejně. Jeho velký, přibližně 7 centimetrů dlouhý zobák je na konci hákovitě zahnutý a patřičně ostrý. Pod zobákem se nachází hrdelní vak, který slouží jako zásobárna potravy a má také termoregulační funkci. Čtyři dopředu směřující prsty jsou spojeny plovací blánou a opatřeny drápy.
Pro kormorány je typické, že po vynoření z vody usedají na skály či stromy. Tam se s doširoka rozprostřenými křídly suší a prohřívají tělo, ketré ve studené vodě rychle prochladne. Stavby těla kormoránů je přizpůsobena plavání ve vodě a je na překážku při pohybu po pevné zemi, kde se tito ptáci pohybují nemotorným kolébavým krokem.

Prostředí a stanoviště:
Životním prostředím kormoránů jsou vody a jejich nejbližší okolí. Žijí na sladkých vodách i na moři. Kromě mořských břehů nejčastěji obývají delty velkých řek, jezernaté a rybniční oblasti. Ve střední Asii hnízdí i v náhorních jezerech ležících ve výškách 3000 metrů nad mořem.

Způsob života:
Kormoráni jsou společenští ptáci. V době rozmnožování se sdružují do kolonií čítající i několik set párů. Typický je monogamní způsob života, svazky ovšem nejsou pevné. V mimohnízdním období vytvářejí skupiny až o několika tisících jedinců.

Způsob obživy:
Kormorán velký je téměř výlučně rybožravý. V jeho jídelníčku se vyskytují prakticky všechny ryby, které se vyskytují v oblasti rozšíření kormoránů. Za rybami se ptáci při lovu potápějí. Když rybu uloví, vyplují s ní na povrch, kde ji vcelku polykají - hlavou napřed. Denní spotřeba ryb je zhruba 300 - 500 g a velikost ryb je asi 20 - 25 cm.

Rozmnožování:
Pohlavní dospělost: ve 3. až 4. roce
Délka inkubace: 27 - 31 dní
Počet vajec: 2 - 6
Doba odchovu mláďat: 50 dní
Tok začíná u kormoránů již v zimě. Během toku samec trhavě pozvedá a spouští poloroztažená křídla, přičemž pokaždé zasvítí bílé skvrny na bocích jeho těla. Zároveň drží hlavu a zobák svisle vzhůru a nadzvedává vějířovitě rozprostřený ocas, aby zapůsobil na samici. K hnízdění jim slouží skaliska, stromy, husté rákosiny i holá zem. Hnízdí ve velkých koloniích, které bývají početnější než u jiných vodních ptáků. Na některých místech spolu hnízdí až 2000 ptáků a mnohdy bývá na jednom stromě i deset hnízd. Základ hnízda kormoráni staví z hrubších větví a jiného rostlinného materiálu, hnízdní kotlinku pak vystýlají jemnějším rákosím, travou či listím. Průměr hnízda dosahuje až jednoho metru. Hnízdění začíná v dubnu, kdy samice snáší obden 3 - 4 modrozelená vajíčka. Na hnízdí péči, sezení na vejcích i krmení mláďat, se podílejí oba rodiče. Za 23 - 30 dní se líhnou holá mláďata vážící 55 g. Rodiče je 2x denně krmí bělavou kaší z natráveného rybího masa. Z hnízda mladí ptáci vylétají po 40 - 50 dnech a ještě asi 2 měsíce je rodiče krmí.

Ochrana druhu:
Kormorán velký patří mezi světově nejrozšířenější ptáky mořského pobřeží.

Zajímavosti:
- Jméno kormorán vzniklo zkomolením latinského Corvus marinus, což znamená "mořský havran". Staří Římané ho tak nazvali pro jeho černé peří a chraplavý křik, který vydává.
- V Asii se ochočení kormoráni využívají k lovu ryb. Aby nemohli rybu spolknout, nasazují jim rybáři na krk tenký kroužek.
- I když jsou jejich křídla poměrně krátká, některé druhy dosahují v letu rychlosti až 80 km/h.
- Výborně plavou, délka pobytu pod vodou je zpravidla 20 - 40 sekund
Evropa, Asie, Severní Amerika, střední a jižní Afrika
zoozlin
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama