Kondor krocanovitý

5. dubna 2007 v 8:02 | Bednišška |  PTÁCI - BIRDS
Kondor krocanovitý (Cathartes aura)
Třída: Ptáci
Řád: dravci
Výskyt: jih USA, celá Střední a Jižní Amerika
Hmotnost: 0,8 - 2 kg
Délka těla: 64 - 81 cm, rozpětí křídel: 180 - 200 cm
Věk: 12 let, v zajetí až 20 let
Charakteristika:
Kondor krocanovitý je jedním z menších druhů skupiny kondorů, kteří patří k největším létajícím ptákům. Najdeme je pouze na západní polokouli, kde ekologicky zastupují supy. Pro všechny zástupce čeledi je typická schopnost vynikajícího plachtění. Právě z výšky totiž hledají svou hlavní potravu - mršiny zvířat. Také proto péčí o peří tráví spoustu času. V době odpočinku se velmi často sluní - paprsky působí na kreatin v peří a pomáhají obnovovat tvar letek. Rovněž pelichání je velmi pomalé a výměna všech křídelních letek trvá i několik let. Nozdry jsou umístěné u kořene zobáku, není mezi nimi žádná přepážka. Nohy jsou přizpůsobené pohybu na zemi a nemají dobrou uchopovací schopnost ani ostré drápy.

Prostředí a stanoviště:
I přesto, že se vyskytuje na obrovském území, obývá především lesy sousedící s otevřenou krajinou, kde hledá potravu.

Způsob života:
Patří mezi společensky žijící druhy ptáků. Vytváří hejna čítající okolo 50 jedinců, která hřadují na jednom stromě. Ten bývá velmi často využíván k nocování po několik generací. Severní populace jsou tažné, proletují na podzim ve stokusových hejnech Střední Amerikou dále k jihu.

Způsob obživy:
Živí se téměř výhradně mršinami. Tento kondor je společně s několika příbuznými jediným ptákem na světě, který dokáže vyhledávat potravu pomocí čichu. Často poletuje kolem cest, kde se živí zvířaty zabitými automobilovým provozem.

Rozmnožování:
Pohlavní dospělost: ve 3. až 4. roce života
Délka inkubace: 38 - 41 dní
Počet vajec: 2
Doba odchovu mláďat: po 70 - 80 dnech mláďata opeřena
Hnízdí jednotlivě. Hnízda jsou nejčastěji umístěna na zemi pod keři. Možná i proto, má jako jediný kondor skvrnitá vejce. Potravu mláďatům nosí oba rodiče. Na hnízdě ji vyvrhují z volete.

Ochrana druhu:
V současné době nejsou zavedena žádná ochranná opatření.

Zajímavosti:
- Díky výbornému čichu bývá tento kondor u zdechlin jako první. Je však bázlivý a nechá se jinými druhy snadno odehnat. Když se už může vrátit, zbývají na něj zbytky, které ostatní mrchožrouti po sobě zanechali.
- Protože kondoři nikdy nemají jistotu, zda v dohledné době znovu najdou mršinu, dokážou se nažrat tak, že nemohou ani vzlétnout a musí několik hodin počkat, až poněkud vytráví.

jih USA, celá Střední a Jižní Amerika

zoozlin

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 curak curak | 5. února 2008 v 14:10 | Reagovat

svinnnnnnnnnnnneeeeeeeeeeeeeeeeeeeee dete

2 curak curak | 5. února 2008 v 14:11 | Reagovat

do prdele

3 curak curak | 5. února 2008 v 14:12 | Reagovat

KONDOM

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama