Burunduk

12. dubna 2007 v 13:30 | Bednišška |  SAVCI - MAMMALS

Burunduk páskovaný neboli zemní veverka (pro ty, kdo mají rádi latinu, Tamias sibiricus)
Velikost
Běžná velikost od špičky nosu po konec ocasu je 21-25 cm, přičemž ocas tvoří téměř polovinu celé délky těla.
Velký burunduk váží mezi 50-120 gramy, záleží v kterém roční období ho vážíte. Před zimou, než upadne do zimního spánku, je těžší, na jaře váží nejméně. V případě, že burunduka máte doma v teplíčku, tak se jeho hmotnost moc nemění.
Vzhled
Na vrchní části těla je srst většinou žlutohnědá, na břiše je srst bělavá. Markantním znamením je pět tmavohnědých pruhů na zádech, s tím že jeden pruh jde ve středu zad a dva po každé straně.
Proč má burunduk pět pruhů
Kdysi dávno pořádala zvířata velkou poradu o tom, zda má být stále jen den a nebo noc. Po dlouhé a vášnivé diskusi začal náhle jeden burunduk zpívat: "Svět má být světlý, proto musí být den". Medvěd, který zastával noc začal mručet: "Svět má být temný, proto musí být noc". Mezitím co burunduk zpíval, začalo vycházet slunce a začalo se rozednívat. Zvířata, která upředňostňovala noc začala být na burunduka naštvaná, jelikož si myslela, že přivolal den. Medvěd, který zastával noc se tak na burunduka naštval, že se poněm ohnal tlapou. Burunduk sice stačil utéct dírou, ale i tak mu medvědova tlapa přejela přes záda. No a od té doby má burunduk pět pruhů na zádech.
Zuby
Burunduci mají typický chrup hlodavce - po páru řezáků na spodní a horní čelisti.
Výměna srsti
Burunduk mění srst nejčastěji 2x ročně a to na jaře, kdy získává letní srst, a na podzim, kdy mění srst na zimní. Při výměně srsti na jaře mění srst od čumáku k ocasu, naopak na podzim začíná výměna srsti u ocasu a končí u čumáku.
Kde ho najdete
Ve volné přírodě narazíte na burunduka v pásu mezi Bílým mořem a Beringovým mořem. Najdete ho též ve střední Číně, Mongolsku a na severu Japonska.
Jak žijí
Burunduk je teritoriální zvíře, které žije v koloniích. Milují jehličnaté a smíšené lesy, žijí v jejich spodních patrech a na kraji lesa v křovinách.
Potrava
Bobule, semena, výhonky, houby, ořechy a také hmyz.
Zvuky
Burunduk může vydávat až 11 různých druhů zvuků. Nejvíce zvuků vydává volně žijící jedinec, nejméně hodně ostýchavý burunduk chovaný v zajetí. Nejširší spektrum zvuků začíná vydávat až po 4. roce svého života.
Některé zvuky lze popsat přibližně takto:
* Cvrkání - tento zvuk vydává burunduk většinou, když ho něco potěší a nebo v době páření pomocí těchto zvuků přivolává samička samečka.
* Pískání - tento zvuk většinou burunduk vydává, když se mu něco nezdá a nebo cítí nebezpečí; jedná se o vysoké tóny, které až bolí do uší.
* Vrkání - burunduk vrká v případě, že se zlobí a nebo je vyděšený.
* Vrčení - vrčení burunduk používá jako varování vetřelci při vniku na jeho území. Nejčastěji uslyšíte tenhle zvuk na podzim, kdy burunduk prožívá své "agresivní" období.
Přehledová tabulka
Hmotnost samce: 90-125 g
Počet mláďat ve vrhu: 3-7
Hmotnost samice: 90-125 g
Počet vrhů v roce: 1-2
Délka života: 6-9 let
Doba kojení: 28-30
Délka březosti: 32-35 dnů
Pohlavní dospělost samce: 9-11 měsíců
Dechová frekvence: 200 f/min
Pohlavní dospělost samice: 9-11 měsíců
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 janička janička | 28. července 2007 v 22:13 | Reagovat

dobře okopčený

2 janička janička | 28. července 2007 v 22:14 | Reagovat

ale že je ten chip nádhernej

3 monka bonbonka monka bonbonka | 29. září 2008 v 16:41 | Reagovat

nemas tu nic o jejich povaze

4 Danette Danette | Web | 21. července 2017 v 8:15 | Reagovat

Každý z nás tak či onak aspoň raz tvárou v tvár s akciami, ktoré sľubujú veľké ocenenie - televízory, autá, chladničky alebo iPhone6Plus. Ale je to naozaj - získať zdarma iPhone? Detailov WEB

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama