Zajíc polní

26. ledna 2007 v 12:16 | Bednišška |  SAVCI - MAMMALS
třídasavci - Mammalia
řádzajíci - Lagomorpha
čeleďzajícovití - Leporidae
rodzajíc - Lepus
druhzajíc polní - Lepus europaeus (Pallas, 1778)

Vzhled

Žlutohnědý až hnědošedý tvor s hlodavými zuby, krátkým černým ocasem s bílou špičkou a dlouhýma ušima. Právě tyto, v poměru s tělem obrovské, ušní boltce mu umožňují velmi dobře slyšet. Mimo sluchu má i velmi dobře vyvinutý hmat a čich. Trošku horší už je to se zrakem, ale i tak vidí velmi dobře. Hlavně za šera a tmy. Tento druh je mimo jiné zajímavý i stavbou svého těla. Zadní nohy má mnohem silnější a delší než přední. Je to tedy velmi dobrý skokan.

Rozšíření

Podle druhového názvu lze usoudit, že se zajíci rádi pohybují na polích a volných prostranstvích, ostatně dovoluje jim to i jejich zbarvení. Vyskytuje se po celé České republice i Evropě.

Způsob života a potrava

Ze svého úkrytu někde v houští či pod zemí vylézá většinou až za soumraku a na polích, loukách a v lesích si hledá potravu. Nezřídka si pochutná i na mladých ovocných stromcích v sadech či obilí. Nepohrdne ani jinými rostlinami, trávou, plody, houbami, nebo malými živočichy jako jsou například žížaly. Zajíci většinou žijí samotářsky, vyjímkou je pouze období páření. Před predátory ho chrání nejen jeho zbarvení, ale i jeho přirozená bázlivost. Naproti tomu je zajíc veselý a chytrý tvor.

Rozmnožování

Doba zaječích námluv začíná již koncem února a může trvat až do srpna. V tomto období může samice porodit až čtyřikrát po dvou až 4 mláďatech. Březost u zaječky trvá 42 až 44 dní. Pokud se oplodněné zárodky uchytí v děloze v jednom ze dvou rohů, je samice schopna ještě dalšího oplození tzv. superfetace. Mláďata zajíců se osrstěná a od narození vidí Kojena jsou tři týdny a osamostatňují se ve 3 nebo 4 týdnech. V jednom rocezživota jsou pohlavně vyspělá.

Ochrana

Zajíc není zvlášť legislativně chráněn. Je pouze hájen "mysliveckou" vyhláškou č.245 , kterou vydalo ministerstvo zemědělství.
český názevZajíc polní
latinský názevLepus europaeus
hlavní znakydlouhé uši, protáhlá hlava, válcovité tělo a mnohem delší a silnější zadní nohy
způsob životasamotářský
rozšíření ČRCelá
rozšíření světEvropa, místy Asie
potravazrní, plody, tráva a jiné rostliny a mladé stromky, občas drobní živočichové
doba březosti28 - 31 dní
počet mláďat1 - 15
ochrananení zvlášť legislativně chráněn. Hájen vyhláškou 245sb.
zdroje
priroda.cz
Zajíc polní Zajíc polní - Lepus europaeus
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 jarek jarek | E-mail | 24. dubna 2008 v 14:59 | Reagovat

Posílám další.

2 Sofie Sofie | 3. listopadu 2011 v 20:13 | Reagovat

docela dobré.Píšu o tom referát aje to tady jednoduše a dobře schrnuto!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama