Vrbozubí

26. ledna 2007 v 16:43 | Bednišška |  PTÁCI - BIRDS

Vrubozobí

(Anseriformes)

Kachny, husy a labutě.Žijí u vody a zdržují se většinou na hladině. Živí se živočišnou i rostlinnou potravou, některé druhy se za potravou potápí. Hnízdí na zemi, v rákosí nebo v dutinách stromů.

Labuť velká

(Cygnus olor)
Dříve chována jako okrasný pták v zámeckých parcích, dnes hnízdí polodivoce na rybnících. Hnízdo staví na ostrůvcích nebo na okraji rákosin. Mimo hnízdění se často potuluje po okolí. Silné údery křídel vydávají v letu daleko slyšitelné zvuky. Na zimu se labutě shlukují na nezamrzlých vodách.

Labuť zpěvná

(Cygnus cygnus)
Od labutě velké se liší žlutým zobákem a rovným krkem. U nás nepravidelně v malém množství zimuje.

Husa velká

(Anser anser)
Velká jako husa domácí, má mohutný oranžově čevený zobák. Za letu se hejno řadí do tvaru písmene V. Žije v koloniích, hnízdí u nás řídce na klidných rybnících.Živí se rostlinnou potravou, hlavně trávou.

Kachna divoká

(Anas platyrhynchos)
Naše nejběžnější kachna. Kačer je větší a barevnější. Hnízdí u rybníků, potoků, někdy i daleko od vody v lese nebo v parku. Někteří ptáci odlétají na jih, jiní přezimují v hejnech na řekách uvnitř měst.

Kopřivka obecná

(Anas strepera)
O málo menší než kachna divoká. Poznávacím znakem je bílé zrcátko. Hnízdí na stojatých vodách s bohatou vegetací. Živí se převážně rostlinnou potravou.

Čírka obecná

(Anas crecca)
Drobná kachna. Dobře létá a obratně se pohybuje i po zemi. Hnízdí v pobřežní vegetaci v bažinatých a rybničnatých oblastech. Živí se semeny i vodními živočichy.

Čírka modrá

(Anas querquedula)
Velikostí a způsobem života je podobná čírce obecné.

Polák chocholačka

(Aythya fuligula)
Menší než kachna divoká. Kačer nápadně černobílý s tenkou chocholkou na hlavě. Za potravou se potápí. Běžně hnízdí na rybnících. Přezimuje ve Středomoří nebo na nezamrzlých řekách.

Polák velký

(Aythya ferina)
O málo menší než kachna divoká. Kačer má nápadnou, rezavě hnědou hlavu. Hnízdí vždy u vody v pobřežních porostech a na ostrůvcích. Živí se vodními rostlinami a živočichy.

Lžičák pestrý

(Anas clypeata)
Jen o málo menší než kachna divoká s výrazným zobákem. Řídce hnízdí na rybnících i jiných stojatých vodách. Hnízdo si staví v pobřežní vegetaci a na okolních loukách. Živí se rostlinami a drobnými živočichy.

Ostralka štíhlá

(Anas acuta)
Velká asi jako kachna divoká s celkově štíhlejším tělem. Naším územím pravidelně protahuje a výjimečně zde i hnízdí.

Hvízdák eurasijský

(Anas penelope)
Menší než kachna divoká. Pravidelně na jaře a na podzim protahuje přes naše území.

Zrzohlávka rudozobá

(Netta rufina)
Velikosti kachny divoké. Kačer má ve svatebním šatě červený zobák a výrazně zbarvenou velkou hlavu. Řídce hnízdí v malých počtech na mělkých rybnících s bohatou vegetací. Živí se rostlinnou potravou.

Hohol severní

(Bucephala clangula)
Menší kachna, výrazná je její hranatá hlava a bílá skvrna pod okem, kterou má kačer ve svatebním šatě. U nás místy žije na rybnících. Hnízdo si staví v dutinách stromů, často i několik metrů nad zemí. Živí se převážně larvami a měkýši.

Morčák velký

(Mergus merganser)
Štíhlý, o něco větší než kachna divoká. Na hladině typický svým hlubokým ponorem. Hnízdí v dutinách stromů.

Morčák bílý

(Mergus albellus)
Menší než kachna divoká. V malém počtu na tahu a v zimě.
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama