Tukan

26. ledna 2007 v 16:36 | Bednišška |  PTÁCI - BIRDS
Fotogalerie - Kostarika - zvířata
Třída: Ptáci
Řád: šplhavci
Výskyt: od Guajány po severní Argentinu
Hmotnost: 0,5 kg
Délka těla: 57 - 60 cm
Věk: až 20 let
Charakteristika:
Typickými znaky společnými pro všechny tukany je zavalité tělo, krátká křídla a mohutný zobák. Na rozdíl od zoborožců je však zobák zevně jednolitý, pouze na hranách pilovitý - ke snadnějšímu udržení velkých plodů. Uvnitř se nacházejí zpevňující lišty s trámky obklopené vzduchem, které celý orgán značně vylehčují. Nápadné zobáky slouží především ke vzájemné komunikaci a signalizaci v šeru pralesa. Pestrý velký zobák navíc slouží jako bezpečný identifikační znak druhu, proto jsou zobáky obou pohlaví stejně zbarvené i utvářené. Zobák jim také slouží k vyrovnávání rovnováhy při pohybu na tenkých větvích. Jazyk tukanů je dlouhý a po stranách porostlý třásnitými výběžky. Oko obklopuje nahá, většinou modře zbarvená kůže. Tukani mají silné nohy, drápy po páru (dva páry vzadu, dva vpředu).
Tukan obrovský je jedním z největších druhů čeledi tukanovitých. Jeho peří je černě zbarveno s bílou skvrnou na prsou, krku a hlavě. Kořen ocasu je také bílý. Zobák a okolí oka je oranžové. Špička zobáku je černá. Obě pohlaví jsou stejně zbarvená.
Prostředí a stanoviště:
Obývá nížinné i horské lesy, běžný bývá spíše na jejich okrajích. Při sběru dozrávajících plodů pravidelně zalétá ze souvislých porostů do stromovitých pamp.
Způsob života:
Tukani žijí v párech či v malých skupinkách, v nichž se všichni členové starají o mláďata jednoho dominantního páru.
Způsob obživy:
Živí se různými plody a bobulemi, které sbírá na stromech i na zemi. Příležitostně si zpestřuje jídelníček vajíčky, různými druhy bezobratlých živočichů či drobnými obratlovci.
Rozmnožování:
Pohlavní dospělost: ve 3. až 4. roce života
Délka inkubace: 18 dní
Počet vajec: 2 - 3
Doba odchovu mláďat: 2 měsíce
V době námluv samec předává samici jako svatební dar bobuli. Své hnízdo si staví v dutinách stromů. Mláďata jsou vybavena na patách nápadnými sedacími mozoly.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Evik Evik | Web | 7. října 2007 v 11:18 | Reagovat

jsou moc nádherné obrázky a taky dost zajímavostí a poznatků. jen tak dál !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

2 cathy cathy | 27. října 2007 v 15:11 | Reagovat

ty fotky toho tukana jsou krásný

3 cathy cathy | Web | 27. října 2007 v 15:13 | Reagovat

podívej se na moje stránky www.cathy1.estranky.cz

4 the king the king | 15. prosince 2007 v 8:28 | Reagovat

nejnejnejnej

5 pavlik pavlik | E-mail | 17. prosince 2007 v 20:05 | Reagovat

dik moc mi to pomohlo

6 aneta koudelkova aneta koudelkova | E-mail | 14. února 2008 v 14:21 | Reagovat

dik moc mi to pomohlo

7 pajka pajka | 21. února 2008 v 12:50 | Reagovat

suprrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama