Sob polární

26. ledna 2007 v 16:49 | Bednišška |  SAVCI - MAMMALS
Sobi polární se dožívají v přírodě průměrného věku 15 let, v zajetí při dobrém zacházení až jednou tolik. / Foto: sxc Souboj sobích samců. / Foto: sxcParohy mají obě pohlaví. Staří samci je mívají velmi členité a mohutné, shazují je po říji. / Foto: sxc Sob polární se živí nejrůznější rostlinnou potravou. Požírá traviny, byliny, mech, listí a výhonky keřů. V zimě se živí převážně lišejníky. Jejich přirozeným prostředím jsou převážně severská tundra a tajga.

Sob polární - latinský název

Rangifer tarandus

Rozšíření a způsob života sobů

Sob polární žije v Severní Americe na Aljašce a v Kanadě, ve Skandinávii a v evropské i asijské části Ruska až po severní Mongolsko. Američtí sobi se nazývají karibú. Jejich přirozeným prostředím jsou převážně severská tundra a tajga. Sobi jsou společenská zvířata. Stáda jsou složena za samic s mláďaty a samčích skupin. Ta někdy dosahují až několik desítek tisíc jedinců. Na jaře a na podzim podnikají daleké cesty. V říji, která bývá na podzim, vytváří samci harémy s 10 až 15 samicemi.

Sob polární - výška, délka, hmotnost

Dospělý samec soba polárního váží od 170 do 200 kilogramů, může také mít až 350 kilogramů. Samice soba váží o něco méně, přibližně 90 až 110 kilogramů. Sob polární dorůstá délky 150 až 220 centimetrů, výšky 110 až 130 centimetrů.

Potrava sobů

Sob polární se živí nejrůznější rostlinnou potravou. Požírá traviny, byliny, mech, listí a výhonky keřů. V zimě se živí převážně lišejníky.

Rozmnožování sobů

Říje probíhá většinou v říjnu. V období říje sobí samci přestávají přijímat potravu a mohou zhubnout až o čtvrtinu své tělesné hmotnosti. Samci jsou v této době velmi agresivní i vůči člověku. Samice je březí 7 až 8 měsíců a poté rodí většinou jen jedno mládě. Mláďata rodí samice v květnu a červnu, kdy je dostatek potravy. Mládě po narození váží 3 až 12 kilogramů. Samice může být pohlavně dospělá již 16 měsíců po narození, většinou ale dospívá v 28. měsíci života.

Sob polární - ochrana, průměrný věk

Sobi polární se dožívají v přírodě průměrného věku 15 let, v zajetí při dobrém zacházení až jednou tolik. Je odhadováno, že na světě žije 5 milionů kusů soba polárního.

Zajímavosti ze světa sobů

  • Sobi při nedostatku potravy pozřou i drobné lumíky.
  • Sobi ujdou za den velkou vzdálenost i tam, kde by jiná domácí zvířata nepřežila.
  • Sobi jsou velmi důležitými tažnými zvířaty.
  • Parohy mají obě pohlaví. Staří samci je mívají velmi členité a mohutné, shazují je po říji. Samice mají slabší parohy a shazují je až po porodech mláďat
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 aninkah aninkah | E-mail | 9. června 2008 v 18:04 | Reagovat

ahojki vsem, hele chtela bych se vas zeptat, jestli muzou soby hýkat. vsadili sme se z kamaradkou o deset milionu a ja tvrdim ze snad hýkyt muzou ne? jestli si to nekdo prectete, poslete mi prosim vas nazor na email kittticka@seznam.cz        diky moc

2 ancoviccka ancoviccka | 24. listopadu 2010 v 13:25 | Reagovat

vůbec nevim co je písmo a prostě to vůbec nevidim to písmo

3 rewerend LOVEJOY rewerend LOVEJOY | 24. listopadu 2010 v 13:26 | Reagovat

[2]: miluju tě

4 SÝR SÝR | 24. listopadu 2010 v 13:27 | Reagovat

MÁM RÁD SÍR
TOTIŽ  SÝR

5 Drekta Drekta | 8. května 2013 v 15:20 | Reagovat

Sobi chrochtaji

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama