Slon africký

26. ledna 2007 v 10:27 | Bednišška |  SAVCI - MAMMALS
Slon africký (Loxodona africana), je savec z řádu chobotnatců. Je to největší suchozemký savec, dorůstá výšky až 4 m v kohoutku a dosahuje hmotnosti až 7 t.
Mezi charakteristické znaky patří: dva citlivé "prstíky" na konci chobotu, obrovské ušní boltce, vysoké nohy a celkově štíhlejší postava, než u slona indického, čelo ubíhající dozadu a pruhnutý hřbet. Samec i samice mají kly, které rostou celý život.
Obývají poměrně rozmanité prostředí, můžeme je najít v deštných lesích na savanách a vystupují až do 5000 m.n.m. Důležitý je pro ně dostatek potravy, vody a stínu, jinak jsou poměrně přizpůsobiví.
Afričtí sloni jsou společenská zvířata a drží se pohromadě ve vysoce organizovaných skupinách tvořených deseti až dvanácti samicemi a jejich mláďaty. Tyto skupiny se někdy dočasně shromažďují do stád o několika stech kusů. Samci žijí stranou v mládeneckých skupinách, starší jedinci pak samotářsky. Dospívají ve věku 25-ti let. V době páření přicházejí samci na krátkou dobu do stád, a soupeří o možnost spáření se samicemi.
Sloni mají velmi jemný čich a dobrý sluch, kterým vnímají i pro lidi neslyšitelné infrazvuky (5-24 Hz), jimiž se dorozumívají na velké vzdálenosti. Navíc vnímají i otřesy půdy, způsobené například pohybem vzdálených zvířat, a zaznamenávají změny atmosférického tlaku.
Sloni afričtí
Samice jsou říjné 2-6 dní každé dva měsíce. Mládě se většinou rodí jedno po 22 měsíční březosti, výjimečně se rodí dvojčata. Samice se o mládě stará dva roky. Sloni dospívají zhruba v deseti letech, ale do rozmnožování se zapojují až za dalších 10 let. Dožívají se 50 až 70 let.
Původní rozšíření slona zahrnovalo v podstatě celý Africký kontinent, dnes jsou téměř výhradně v rovníkové Africe. I přes obrovské snahy o jejich ochrany jsou stále vybíjeni pytláky.
slon
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama