Puma

26. ledna 2007 v 10:26 | Bednišška |  SAVCI - MAMMALS
Puma americká neboli KUGUÁR bývá v amerických cestopisech nazývána často stříbrným lvem. Je o něco menší než ostatní velké kočky a liší se od nich jednobarevným neskvrnitým kožichem. Je druhým představitelem velkých koček v Americe. Je však rozšířenější než jaguár. Vyskytuje se i daleko na severu v kanadských lesích, a kromě celé Severní Ameriky se s pumou můžeme setkat i v Jižní Americe, kde zasahuje až do Patagonie. Na tomto území žije celá řada zeměpisných ras, které se liší nejen velikostí, ale i zbarvením. Největší jsou pumy kanadské, které mají krásnou stříbrošedou barvu; jihoamerické pumy jsou rezavě hnědé.
Puma se živí podobně jako ostatní kočky. Na kořist číhá buďto na stromech nebo na skalách. Šplhá výborně o její mrštnosti svědčí případ, který se přihodil v Kanadě. Při odchytu zahnali mladou pumu na vysokou skálu obklopenou sítěmi. Jen strmá, osmnáct metrů vysoká stěna nebyla lovci obsazena. Puma toho využila a obrovským skokem se vrhla s této výšky na zem a utekla. Jasně to dokazuje, jak dokonalými skokany jsou kočkovité šelmy.
Zajímavé je zbarvení mladých pum. Jejich kožíšek je totiž poset velkými tmavými skvrnami. Od mládí chované pumy snadno zkrotnou a přilnou ke svému chovateli. Pěstují je ve všech větších zoologický zahradách. V zajetí se dobře rozmnožují.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama