Psoun prériový

26. ledna 2007 v 12:00 | Bednišška |  SAVCI - MAMMALS
Země původu - jih Kanady, severní Mexiko
Druhy - černoocasý psoun preriový žije na travních prériích, je trochu větší než bíloocasý a poslední třetinu ocásku má černou. Bíloocasý psoun prériový žije v údolích horských vysočin a jeho poslední třetina ocásku je bílá.
Charakteristika - tento tvor se neřadí mezi šelmy psovité, jak by se z odvezeného názvu psoun dalo usuzovat, nýbrž je to krásný hlodavec typu veverky nebo sviště. Žije v rozsáhlých městech, která jsou rozdělena do malých rodin. Rodinná pouta se utužují pusinkami, mazlením, pečováním, hraním si a hlasovou komunikací. V chladném počasí se stává odpočívajícím až spícím, ale nepřezimovává.
Popis - má kratší, zploštělý ocásek, krátké nohy, srst je našedlá nebo žlutohnědá s bělostnou náprsenkou. V dospělosti dorůstá délky přibližně od 30 do 43 cm. Tito "malí psi" jsou robustní a tuční s širokou zakulacenou hlavou. Tlamička má 22 zubů. V zajetí se dožívá 8,5 roku.
Strava - jeho potravou jsou bylinky, všechny druhy trávy, hlávkový salát, sladký brambor, mrkev, jablko, dále kořeny, bulvy, hlízy, oddenky, květy. Dokonce může jist drobný hmyz, kobylky, sarančata.
Chování - režim - jeho typickým chováním je důkladně promyšlené a pracné vyhloubení nory pro svůj úkryt nebo útočiště a ochranu před dravci. Okusování a hryzání vysokých rostlin v okolí nor mu napomáhá k "zaretušování" před nebezpečím. Nora je vykonstruovaná s valem u vstupu, který ji chrání před náhlými dešti, či záplavami a dravci.Tato zvířata stráví mnoho času udržováním vstupních valů. Často sedí vzpřímeně na jejich boku, jedno zvíře na jednom valu a tímto chováním si vysloužili přezdívku "hlídající špendlíky". Při nebezpečí zvířata vydávají varovný štěk a noří se do nor. Mezi takové lovce psounů patří např.: jestřábi, sokoli, straky, ostříži, sovy, sýčkové, výři, orli, havrani, krkavci, kojoti, jezevci, fretky a hadi. Psouni jsou vlastně malí bojovníci a rváči.
Rozmnožování - pohlavně dospívá ve dvou letech. Černoocasý se páří v pozdním lednu a mláďata se rodí v březnu až dubnu . Bíloocasý se páří v březnu nebo v dubnu a mladé se rodí v květnu. Březost trvá přibližně 37 dní. Samička rodí každý rok v jednom vrhu 3 - 5 mláďat. Rodí se slepá a lysá, začínají vidět po 35. dni života. Po šesti týdnech kojení se osamostatňují od matky.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama