Poletucha veliká

26. ledna 2007 v 10:33 | Bednišška |  SAVCI - MAMMALS
Poletucha velká
Petaurista petaurista

Délka těla 39-45 cm, délka ocasu 48-57 cm, mívá jedno až dvě mláďata. Rozšířená je v Indii až Malajsii, Sumatře, Jávě, Borneu, Tchaj-wanu, Hainanu a Srí Lance.
Zadní pětiprsté končetiny má o hodně delší než přední čtyřprsté. Všechny jsou, vyjma plochého nehtu na palcích, vyzbrojeny krátkými, zakřivenými a špičatými drápy. Obývá jednotlivě nebo v párech husté lesy, vždy se drží v nejvyšších patrech vegetace ve výškách 15 až 30 metrů. V dutinách až metr širokých sedí při odpočinku schouleně s hlavou pod břichem, anebo leží na hřbetě s roztaženýma nohama i padákovým lemem. Je velmi plachá a v horních patrech vegetace takřka nedosažitelná, proto o ní máme málo zpráv. V zajetí se poletuchy chovají zřídka, protože špatně přivykají na náhradní potravu. Starší název: taguan.
 


1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Stevie Rae Stevie Rae | 13. března 2012 v 14:25 | Reagovat

Tohle je nejedelší článek, co jsem o poletuše našla, ale nevíš čím se živí?

2 loluga loluga | E-mail | 6. března 2013 v 16:08 | Reagovat

živý se pupeny,listím,výhonky a oříšky.Nemáš zač Stavie Rae

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.