Orangutan

26. ledna 2007 v 10:30 | Bednišška |  SAVCI - MAMMALS
Délka těla 80 až 150 cm, výška vestoje 125 až 150 cm. Hmotnost samic 30 až 50 kg, samců 50 až 90 kg. V zajetí jsou zvířata podstatně těžší, samice kolem 65 kg, samci kolem 140 kg. Srst je dlouhá, huňatá, avšak řídká, barva od zářivě rezavooranžové u mláďat po kaštanově hnědou ve stáří. Čelo je vysoké, čenich předsunutý. Profil lebky je plošší než u goril a šimpanzů, nadočnicové oblouky jen slabé. Kůže obličeje je v mládí světlá, ve stáří silně tmavne. U samců se s přibývajícím věkem vytvářejí lícní valy a dlouhé vousy. Uši jsou malé a holé. Orangutani mají velký hrdelní vak, kterým značně zesilují zvukové projevy. Paže a ruce jsou dlouhé a silné, nohy krátké a relativně slabé. Žije na Borneu a Sumatře. Obývá smíšený deštný les v nížinách, mangrovové a pobřežní bažinaté lesy, horské lesy na vápenci, od hladiny moře do výšky 2000 m n.m. Malajské jméno orang-utan znamená doslova "lesní člověk". Orangutani jsou denní živočichové. Pohybují se výlučně po stromech. Denně urazí 200 m až 1 km. Na zem sestupují jen když je vzdálenost mezi stromy příliš veliká. Orangutani nechodí vzpřímeně, nýbrž po čtyřech a opírají se přitom o zaťaté pěsti. Denně si s velkou šikovností ohýbáním větví stavějí nové hnízdo na přespání a jen příležitostně je použijí dvakrát. Používání nástrojů jako u šimpanzů bylo u zcela divoce žijících orangutanů pozorováno jen vzácně. Potrava orangutanů sestává převážně z plodů, ale požírají i listy, kůru, hmyz, ptačí vejce a stromové veverky. Orangutani jsou vyslovení samotáři. Dospělí samci žijí vždy sami, samice s mláďaty tvoří malé skupiny. Jakmile jsou samci dospělí, chovají se při setkání s jinými samci velmi agresivně. Pro páření dávají samci přednost zralým partnerkám před mladými samicemi. Naopak samice dávají přednost kapitálním samcům s co nejširšími lícními valy. Po březosti trvající přibližně 265 dnů se narodí jedno mládě, zcela vzácně dvojčata. Mláďata se jako u všech opic nechávají nosit a v prvním roce jsou s matkou ve stálém tělesném kontaktu. Ve 3-4 letech jsou nezávislejší a v 7-8 letech jsou dospělá a matku opouštějí. V tomto věku jsou mladé samice již pohlavně dospělé, zatímco samci tohoto stadia dosahují teprve ve 13-15 letech. Porody se opakují po 3-4 letech, při stálém vyrušování zvířat lidmi dokonce až po 8 letech. Orangutani se v zajetí dožívají 35-45 let.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama