Mravenečník velký

26. ledna 2007 v 11:31 | Bednišška |  SAVCI - MAMMALS

Mravenečník velký(Myrmecophaga tridactyla)

Mládě mravenečníka velkého
Třída: Savci
Řád: chudozubí
Výskyt: Střední a Jižní Amerika
Hmotnost: 30 - 60 kg
Délka těla: 100 - 120 cm, ocas 70 - 90 cm
Věk: až 25 let
Charakteristika:
Tělo mravenečníka je nápadně stlačené z boků a začíná úzkou trubkovitou hlavou a končí mohutným ocasem. Ten je porostlý tuhými štětinatými chlupy o délce až 40 cm a slouží jako přikrývka při nepříznivém počasí. Hrubá srst je zbarvena převážně šedě s černými a bílými odznaky. Na hlavě najdeme drobné oči a uši, v trubkovité tlamě pak jazyk dosahující délky až 60 cm, který slouží k vybírání mravenců z mravenišť. Aby se na něj mravenci dobře přichytili, je porostlý drobnými ostny a neustále zvlhčován slinami. Vpředu jeho postavě vévodí svalnaté nohy, na nichž tři ze čtyř prstů nesou velké drápy. Aby mravenečník zabránil jejich obrušování, našlapuje pouze na klouby a vnější stranu prstů, takže drápy směřují při chůzi směrem nahoru. Nejvyvinutějším smyslem je čich, zrak a sluch nehraje v jejich životě až tak důležitou roli.

Prostředí a stanoviště:
Mravenečník není vázán na určité stanoviště, nejčastěji ho najdeme v pampách a pralesích, v řídkých lesích je pak vzácnější. Úkryt hledá ve vysoké trávě, hustém podrostu nebo v křoviskách. Rád se zdržuje v blízkosti vody.

Způsob obživy:
Mravenečník velký se živí na zemi žijícími druhy mravenců. Jejich hnízda vyhledává pomocí čichu, silnými drápy pak rozhrabe stavbu a dlouhým jazykem vybírá mravence. Ti jsou pak drceni spolu s pozřenými kamínky ve svalnatém žaludku. Mraveniště není nikdy zničeno celé, aby se k němu mohl mravenečník po nějaké době zase vrátit. ´

Způsob života - sociální struktura:
Patří mezi samotářsky žijící tvory. Je aktivní převážně ve dne, pouze pokud se vyskytuje v blízkosti lidských obydlí pak u něj převažuje noční aktivita. Více mravenečníků velkých pohromadě lze spatřit jen v období páření nebo v době odchovu mláděte.

Rozmnožování:
V přírodě se rozmnožuje bez ohledu na roční období. Po 6 měsících březosti se rodí zpravidla 1 mládě, které se ihned po porodu vyšplhá matce na záda, kde se vozí někdy až do stáří jednoho roku. Matka kojí mládě po dobu asi 6 měsíců. Zcela samostatným se stává ve věku 2 let.

Ochrana druhu:
Mravenečník velký je zařazen v Evropském programu ohrožených druhů (EEP). Jeho postupné mizení je následkem ztráty stanovišť, nadměrného lovu pro maso či odchytem pro chov v zajetí.

Zajímavosti:
- nejstarší formy mravenečníků žily na Zemi již před více než 20 miliony let
- denně věnuje až 15 hodin spánku
- ve srovnání s člověkem má až 40x lepší čich
- mravenečník je zcela bezzubý. Lenochodi a pásovci patřící rovněž mezi chudozubé, mají vyvinuty alespoň jednoduché zuby.
- za den sní až 30 tisíc mravenců
Mapa výskytu Střední a Jižní Amerika
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 OOOOOOOOOOOOO OOOOOOOOOOOOO | 10. května 2008 v 16:45 | Reagovat

oooooooooooooouuu,hustyyyyyyyyy!!

2 ondra ondra | 23. května 2008 v 15:37 | Reagovat

sou to

fešáci

3 Verča ( 13 ) Verča ( 13 ) | E-mail | Web | 22. října 2008 v 18:12 | Reagovat

díky moc ... Potřebovala jsem na ně referát a te duž ho mám xD díky moc :-*

4 WaclawT WaclawT | E-mail | 17. ledna 2017 v 17:20 | Reagovat

Chtěli byste zvýšit návštěvnost na all-animals.blog.cz několikrát? Hledat v google: Masitsu's tricks

5 WaclawZ WaclawZ | E-mail | Web | 29. dubna 2017 v 12:16 | Reagovat

Velmi pěkný blog, těším se na nová pracovní místa

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama