Mamut

29. ledna 2007 v 10:40 | Bednišška |  VYHYNULÁ ZVÍŘATA

Potrava

Mamuti byli výlučně býložraví tvorové. V Anglii paleontologové objevili v nalezených pozůstatcích mamutů obdivuhodně zachovalé žaludky i s obsahem, z něhož bylo možné velmi přesně určit druh potravy - listí a malé větvičky habrů nebo lískových keřů. Mamuti se tedy živili převážně lesními rostlinami. Potravu si otrhávali a podávali dlouhým chobotem do tlamy, kde ji rozmělňovali mezi silnými stoličkami. Zuby mamutů byly úplně stejné jako u dnešních slonů a mamuti je také používali stejným způsobem. Poněkud severněji v tundře, kde půda často zamrzala a byla pokryta většinu roku sněhem, spásali pravděpodobně mamuti jakoukoliv dostupnou vegetaci. Zimní období přežívali zřejmě jen díky svým značným tukovým zásobám.
Rozmnožování
Mamuti se velmi podobali dnešním slonům, takže si můžeme dobře představit, jak u nich mohlo rozmnožování probíhat. Je dosti pravděpodobné, že po značně dlouhé březosti trvající téměř dva roky se narodilo zpravidla jedno mládě. O mláďata zřejmě pečovalo celé stádo až do doby, kdy byla již zcela soběstačná. Stalo se tak zřejmě až ve věku deseti let, kdy zároveň dosáhl mladý mamut pohlavní zralosti. Když se mláděti podařilo dosáhnout dospělého věku, dožíval se pak mamut i více než šedesáti let.

Nepřátelé

Přes značnou velikost, které dosahovali v dospělosti, nebyli mamuti zvířata nebezpečná ani útočná. Velké ohrožení pro ně znamenali pravěcí lidé, kteří je lovili pro obživu. Předpokládá se, že je pravděpodobně chytali do pastí, hlubokých vyhrabaných jam, zakrytých listím a větvemi, a pak je ubíjeli oštěpy a sekerami. Tělo mamuta bylo beze zbytku zužitkováno. Maso a tuk lidé snědli a z kůží si zhotovili ošacení nebo si jimi pokrývali chýše. Zároveň s mamuty žil na stejných územích i tygr šavlozubý. Tato obávaná velká šelma kočkovitá lovila pravděpodobně mláďata mamutů. Mohutnými, 22 centimetrů dlouhými zahnutými tesáky mohla velmi snadno malé mládě usmrtit. Dalším nebezpečím pro malá a dospívající mamutí mláďata byly smečky tehdy žijících vlků. Byli natolik dravé a odvážné, že byly schopny ukrást čerstvě složenou kořist i tygru šavlozubému. Smečky hladových vlků představovaly pro nedospělé mamuty druhé největší nebezepečí hned po lidech.

Tělesné rozměry

  • Výška: 3,5 metrů
  • Délka klů: až 5 metrů
  • Hmotnost: 5000 - 7000 kilogramů

Rozmnožování

  • Pohlavní dospělost: v 10. - 12. roce
  • Doba rozmnožování: neznámá
  • Délka březosti: asi 22 měsíců
  • Počet mláďat: 1

Způsob chování

  • Chování: společenské
  • Potrava: rostliny
  • Délka života: až 60 let

Jiné druhy mamutů

Druh Mamut meridionalis se objevil přibližně před dvěma miliony let v rozlehlých lesních oblastech jižní Evropy a velmi se podobal dnešnímu slonovi indickému. Mamut trogontherii, který obýval stepi střední Evropy, byl pravděpodobně prvním druhem mamuta, u něhož se vyvinula srst, sloužící k jeho ochraně.

Kdy a kde žil

Pozůstatky mamutů byly objeveny na Sibiři, na mnoha místech severní i střední Evropy, ve vytěžených štěrcích ve Velké Británii, v severní Asii a v severní Americe. Mamuti obývající studené stepi žili až do konce poslední doby ledové, která skončila před přibližně deseti tisíci lety.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 smajslik smajslik | 28. září 2010 v 0:21 | Reagovat

a co dodo?

2 lucie lucie | 17. března 2013 v 8:35 | Reagovat

:)

3 Barbora Barbora | 1. března 2016 v 10:47 | Reagovat

délka mamuta

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama