Luňák červený-milvus milvus

26. ledna 2007 v 16:47 | Bednišška |  PTÁCI - BIRDS

Luňák červený-milvus milvus
[ lexikon naší přírody ]

Vzácný, kriticky dravec s nápadnými bílými skvrnami na spodní straně křídel.Luňák za letu
Luňák za letu
(klikněte pro detail)
třídaptáci - Aves Linnaeus, 1758
řáddravci - Accipitriformes
čeleďjestřábovití - Accipitridae Vigors, 1824
rodluňák - Milvus Lacepede, 1799
druhluňák červený - Milvus milvus (Linnaeus, 1758)

Vzhled

Luňák je asi stejně velký jako káně lesní. Jeho peří má jasně červenohnědou barvu a při letu ho poznáme podle úzkých prohnutých křídel a dlouhého vidlicovitě vykrojeného ocasu, který plní funkci kormidla. Nepřehlédnete ani velké bílé skvrny na spodní straně křídel, které opravdu silně kontrastují s červenými konci ručních letek, které napomáhají luňákům při plachtění. K výborným výsledkům v oblasti lovu mu pomáhá velmi dobrý zrak, téměř 8krát ostřejší jak u člověka a ostrý zahnutý zobák, kterým trhá potravu. Co se týče zbarvení rozdíl u samce a samičky nenajdete, jen samička je zhruba o 5% větší.

Rozšíření

Luňák červený
Luňák červený
(klikněte pro detail)
Luňák červený se vyskytuje ve střední Evropě, nejvíce však ve Španělsku a Francii.

Způsob života a potrava

Párek Luňáků si staví své hnízdo vysoko v korunách stromů a to většinou v listnatých lesích. Lesy ideální k hnízdění hledají v kopcovité krajině, kde se tvoří silné vzdušné proudy(tzv. termika), díky ní mohou luňáci bez námahy stoupat do výšky a plachtit 20-40 m nad zemí. Z takové výšky pak vytrvale čekají na kořist jako jsou např.drobní savci, ptáci, ryby, jakmile kořist spatří rychle se k ní vrhají a uchopí ji sice malými, za to ostrými drápy. Když nastane tuhá a dlouhá zima, spojují se luňáci do skupin čítající maximálně 27 ptáků a hledají potravu společně, pak společně i přespávají na jednou nocovišti.

Rozmnožování

K páření dochází během března a dubna. Před spářením dělá pár luňáků svatební lety, při kterých plachtí nad hnízdem , které si staví společně, vysoko v korunách stromů. Do hnízda o průměru až 1m snese samice bílá vejce s červenohnědými skvrnami. Ve snůšce se takových vajec objeví zpravidla 1-4. Doba sezení není přesně udána, odvíjí se podle začátku páření a v této činnosti se partneři střídají. Mláďata se rodí krémově bílá v časovém rozestupu. Následující hnízdní péče trvá 48-54 dní. Po celou tuto dobu se stávají luňáci velmi citlivý na jakékoli rušení, v nejhorším případě mohou mláďata i opustit a k hnízdu už se nevrátit.

Ochrana

Počty těchto dravců stále klesají, např. na Balkánském poloostrově, kde byl luňák velmi často spatřen se dnes už nevyskytuje. Podle odhadů hnízdí v ČR okolo 50 párů luňáků, ale např. v Německu se počet odhaduje na 2200 párů, což je pro naši republiku značně alarmující. Podle vyhlášky, patří mezi kriticky ohrožené.
mládě luňáka červeného
mládě luňáka červeného
(klikněte pro detail)
Český název:luňák červený
Latinský název:Aves Linnaeus, 1758
Hlavní znaky:Velký jako jestřáb, červenohnědé peří, za letu ho poznáme podle úzkých prohnutých křídel
Způsob života:V párech, hnízdění ve vrcholcích stromů
Rozšíření ČR:Dříve nížinné oblasti, dnes zatravněné plochy ve vyšších polohách
Rozšíření svět:Stření Evropa, nejvíce ve Španělsku a Francii
Potrava:všežravec, zrniny, drobný hmyz
Doba hnízdění:19 až 21 dnů
Počet mláďat:1 - 4
Ochrana:kriticky ohrožený druh
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama