Lemur kata

26. ledna 2007 v 10:24 | Bednišška |  SAVCI - MAMMALS
Je nejznámější a také jeden z nejpopulárnějších lemurů. Dorozumívají se asi 15 různými zvuky. Pomocí výměšků zápěstních pachových žláz zanechávají na stromech pachovou stopu. Mláďata se rodí na jaře všem samicím současně v rozmezí několika dnů. Otcem všech mláďat je dominantní samec (ve skupině je silná sociální hierarchie). Dvojčata nebývají vzácností, samice je nosí nejdříve na břiše, později na zádech. O mláďata pečují i nedospělé samice a mladí samci. Pestře zbarvené ocasy těchto lemurů vyčnívají nad nízkou vegetací a slouží jako signalizační zařízení. Usnadňují též orientaci zvířat při přemisťování skupiny.Živí se převážně listy,větvičkami,plody a někdy hmyzem.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama