Koala australská

26. ledna 2007 v 10:34 | Bednišška |  SAVCI - MAMMALS
Koala australská - tzv. medvídek koala. Takzvaný proto, že medvídka Evropanům koala pouze připomíná. Ve skutečnosti je to vačnatec, který má víc společného s klokanem než s medvědem. Jeho řád už tedy známe a navíc patří do podčeledi kuskusovitých nebo-li koalovitých. Váží kolem 4-15kg, délka těla je 60-85cm a výška v kohoutku 30cm. Kromě zadních palců má na všech dlouhých pětiprstých nohách silné drápy. Navíc může na předním páru dva prsty postavit proti zbývajícím a na zadním mu druhý prst částečně srůstá se třetím.
Přes den budí koala mylný dojem, že je lenivý, neboť dlouhé hodiny prosedí na jediném místě a spí. Koala za celý den prospí zhruba devatenáct a půl hodiny nebo prostě odpočívá a jen čtyři a půl hodiny se pohybuje. Pohyb znamená, že se cpe eukalyptovým listím, případně se ohlíží po jiné větvi, kterou ještě neotrhal. Ožívá až teprve s příchodem večerního soumraku. Pomaloučku se přesouvá z jednoho místa na druhé a nedostatek hbitosti nahrazuje jistotou, s jakou vyšplhá i na nejvyšší vrcholky stromů. Někdy se však odváží skočit i z větve na větev i do vzdálenosti dvou metrů.
Když toto vše uvážíme, ani nás moc nepřekvapí, že koalí mozeček je docela maličký. Koala je tak hloupoučké zvíře, že když se mu občas podaří vyškrábat se na konec větve, ta se často pod jeho váhou zlomí a koala spadne na silnici, kde prý často hyne pod koly aut.
Kromě času rozmnožování jsou koaly zatvrzelí samotáři.Obývají území velké 1-2,5ha a ve svém rajonu nesnesou žádnou konkurenci.

Potrava

Koalu proslavila úzká potravní specializace na listy eucalyptu, případně na kůru toho blahovičníku. Ačkoliv v Austrálii jich roste na 350 druhů, koalovu mlsnému jazyku však vyhovuje sotva 12 z nich. Tato potrava s sebou přináší adaptace, jako zjednodušení chrupu na 30 zubů, doprovázenému zvětšení řezáků a stoliček, naopak špičáky jsou malé a další adaptací je tvorba lícní torby anebo až 2,5m dlouhé slepé střevo, napomáhájící trávení vlákniny. Pro nízkou výživnou hodnotu jí spotřebují koalové denně velké množství.
Je málo známé,že listová šťáva blahovičníků je úplným koktejlem přírodních jedovatých látek-fenolů, kyanovodíku a aromatických olejů. Bylo záhadou, jak se s tím koala bez úhony vyrovnává. Dnes víme, že u různých stromů se obsah těchto látek mění podle půdy, na které rostou. Koala rozpozná, co ještě snese a své potravní zdroje si vybírá. Navíc má v játrech enzymy, které dokážou "blahovičníkové" jedy v krvi zneškodnit. Občas si jídelníček zpestří i neméně jedovatým jmelím a boxusy a ke svému životu nepotřebuje téměř žádnou vodu.

Mláďata

Samice koaly mívá mládě, řidčeji dvojčata, každý rok. Ponejvíce přicházejí na svět během australského léta. Novorozený koala neváží více jak půl gramu a měří pouhé 2cm. Poslepu musí podniknout dlouhou cestu až do matčina břišního vaku, kde se pak pomalu vyvíjí.
Mládě zůstává půl roku v bezpečí vaku v matčině břiše, přisáto ke zdroji mléka. Pravidelně každé dvě hodiny vstřikuje samice stahy zvláštních svalů mláďatům do tlamičky mléko. Tento způsob krmení mláďat je typický pro vačnatce vůbec. Proto také téměř u všech vačnatců postupuje při nadechnutí vzduch z nozder přímo do plic. Jinak by mládě v době krmení nemohlo dýchat a zadusilo by se mateřským mlékem. Dlouho se nevědělo, proč narozdíl od jiných stromových vačnatců kouká mládě z prostorového vaku směrem dozadu. Dnes už vysvětlení známe. Když dospívá a mateřské mléko mu už nestačí, dokrmuje se u řitního otvoru samice natrávenou kaší z blahovičníkových listů.
Teprve po pěti a půl měsících vystrčí poprvé hlavu z kapsy a posléze začne podnikat výlety po matčině těle. Nejprve se přidržuje jejího břicha, ale brzy si najde výhodnější pozici na matčiných zádech. Odtud má lepší přístup k vrcholku eukalyptové větve, kde jsou lístky menší a jemnější. V souladu s celkovou flegmatičností koalů ani matka existenci svého mláděte příliš nevnímá. A také ji vůbec nevzruší, když se dvě mláďata navzájem omylem popletou. Horší však je, když se mládě místo na matku vyšplhá na záda nějakého samce. Ten sice nese mládě rovněž netečně, ale pro malého koalu může být takový omyl smrtelný, protože samec mu nemůže dopřát mateřské mléko, které mládě stále ještě potřebuje.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 fantomas fantomas | E-mail | 16. listopadu 2007 v 12:28 | Reagovat

přidejte viíc zvířat vy čůůpky

2 ridick ridick | 20. listopadu 2007 v 8:12 | Reagovat

koste na zebe

3 anonym anonym | 29. ledna 2008 v 16:25 | Reagovat

Proč tady nemáte žádné obrázky?

4 fghgndf fghgndf | 5. února 2008 v 20:33 | Reagovat

Velmi podobný text jsem nalezl i na jiných stánkách

5 krásná neznámá krásná neznámá | 17. února 2008 v 11:52 | Reagovat

Ona tam dala (nebo on) ale nejdou vidět je to chyba v programu!!!!!!!

6 nevim nevim | 20. února 2008 v 16:47 | Reagovat

Dejte tu i nejake obrazky

7 kaktus kaktus | 1. března 2008 v 9:41 | Reagovat

dobrej blog, ale obrázky by to fakt dost oživily

8 tomík tomík | E-mail | 16. března 2008 v 11:32 | Reagovat

Koala je nádherné zvíře a líbí se mi na něm že se živí eukalyptovými listy a taky že skoro pořád spí ......no je to prostě zázrak přírody........................(ti co říkají že ne jsou pošahaní a je mi jedno kdo to říká)

9 Gabulka Gabulka | 6. dubna 2008 v 11:41 | Reagovat

Je to fakt good blog...:o))ale kdyby tadyk byly ještě nějakéé ty obrazky bylo by to ještě lepčí..:-p

10 kiki kiki | 29. května 2008 v 9:49 | Reagovat

supééééééééér strááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááánkááááááááááááááááááááááááááááááááááááááá

11 niculinka niculinka | 29. května 2008 v 9:50 | Reagovat

jj mas pravdu

je to fááákt dobrééééééééé

12 Anonym Anonym | 15. června 2008 v 15:36 | Reagovat

Ahoj je to hezké a nevíte něco zajímevého a koalovi

13 gomin gomin | 20. března 2010 v 7:49 | Reagovat

koala je urcite chytrejsi nez ty!!!si kravka zasrana

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama