Kapybara

26. ledna 2007 v 10:36 | Bednišška |  SAVCI - MAMMALS
Kapybara - foto: Zoo Praha
Kapybara je s váhou 50 - 60 kg největším hlodavcem na světě. Patří do samostatné čeledi kapybarovitých (Hydrochaeridae). Dosahuje délky těla až 1 m a výšli v kohoutku cca 50 cm. Zajímavá je (stejně jako u morčat) absence ocasu. Vyskytují se téměř v celé Jižní Americe. Zdržují se hlavně v okolí vod, lesů bohatých na vodu. Jsou také přezdívány jako "mořská prasata". Důvodem je jejich láska ke sladké vodě. K plavání jsou také uzpůsobeni plovacími blanami mezi prsty. Žijí v malých skupinkách, které jsou k sobě velmi tolerantní. Jako potrava jim bohatě poslouží rostliny, tráva, ale
nepohrdnou ani zeleninkou, která jim je podávána hlavně v zoo. Obecně se živí rostlinnou potravou. Co se týče rozmnožování, samice rodí 1 vrh za rok. Březost trvá 4 měsíce, obvykle se rodí 3 - 5 mláďat, která ihned po narození vidí, běhají a jsou to takřka miniatury svých rodičů.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama