Gorila pralesní

26. ledna 2007 v 10:25 | Bednišška |  SAVCI - MAMMALS
Gorila nížinná - Mladý samec a vůdce stáda odpočívá ve svém Gorila je největším primátem, největší známý exemplář byl samec měřící 195 cm a vážící 219 kg. Tato velikost je však velmi nadprůměrná. Normální samec dosahuje velikosti 156 až 170 cm a váhy 140 - 180 kg. Samice je menší, váží jen 70 - 100 kg a měří 137 až 150 centimetrů. Charakteristické jsou též velmi vyvinuté svaly, a to převším na předních končetinách. Od svého nejbližšího příbuzného, šimpanze, se liší především velikostí. Gorily pohlavně dospívají po sedmi až osmi letech, v té době přestávají samice růst. Samci pokračují v růstu do svých 12 či 13 let. Plná tělesná vyspělost samců se projevuje vytvoření stříbrného sedla na zádech. V dalších tělesných znacích jsou pro gorily typické vystupující nadočnicové oblouky, hladká černá pokožka ve tváři, vysoké čelo a široký rozpláclý nos. Gorily vydávají ze specializovaných potních žláz v podpaží charakteristický zápach.Potrava goril je z drtivé většiny rostlinného původu, z živočišné potravy dává gorila přednost bezobratlým živočichům, např. termitům. V nížinných pralesních oblastech gorily s oblibou vyhledávají druhotné porosty, v horských oblastech žijí v rozvolněných lesích a bambusových houštinách až do výšky 3500 m n.m.. V horách se potrava skládá z bambusových výhonků, stonků vysokých bylin či kmínků mladých stromů. V nížinách dávají gorily přednost plodům s tuhou a dřevnatou schránkou. Potravu si obstarávají okolo 2. hodiny ráno a mezi 3. a 4. hodinou odpolední.
Tlupu goril vede dospělý samec s dobře vyvinutým stříbrným hřbetem. Tento samec má někdy k dispozici další stějně velké samce. Dále se tlupa skládá z mladých samců s černým hřbetem a několika samic s mláďaty. Minimální počet jedinců v tlupě jsou dvě gorily, největší pozorovaná tlupa byla tvořena 37 jedinci. Tlupa obývá rozsáhlé území o velikosti 5 až 35 km2. Okrsky jednotlivých tlup se překrývají, k potyčkám ale nedochází. Pokud samec dospěje, musí se rozhodnout, zda v tlupě zůstane či ji opustí. Zatím se předpokládá, že pokud bude mít samec naději na páření, v tlupě zůstává. Pokud se odloučí, žije samotářsky, sleduje ostatní tlupy a pokouší se odlákat samice do své přízně. Pokud vůdce tlupy není dostatečně bdělý, své samice ztratí. Často při snaze odlákat samice jiného samce dochází k půtkám, při kterých jsou někdy zabíjeny mláďata. Mladí a osamocení samci na ně záměrně útočí, aby tak přesvědčili postižené samice, že dosavadní vůdce stáda není schopen zajistit klidný život jim a mláďatům. Tato taktika slaví velké úspěchy. Naopak, pokud mladý samec při pokusech přilákat další samice není úspěšný, opustí ho jeho dosavadní samice, které namáhavě získal. Nejstabilnější tlupy goril jsou ty, kde vládnou samci dva. Ten slabší je připraven jako "následník trůnu" a proto zdatně pomáhá "králi" vládnout.
Samice rodí mladé v průběhu roku, doba březosti je 260 dní a narozené mládě važí 2 kila.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama