fenek berberský

26. ledna 2007 v 12:08 | Bednišška |  SAVCI - MAMMALS

Fenek berberský (Vulpes zerda, Fenecus zerda)

řád: šelmy (Carnivora)
čeleď: psovití (Canidae)

Ve většině světových jazyků se jmenuje pro jednoduchost stejně - fenek, fennec, fennec fox. Jméno pochází z arabského fenek.

Fenek patří mezi nejmenší psovité šelmy. Je dokonale přizpůsobený životu v písčitých pouštích a polopouštích na severu Afriky a v Malé Asii. Svým světlým zbarvením splývá s povrchem a světlá barva jeho kožíšku také dobře odráží sluneční paprsky. Velké ušní boltce neznamenají jen velmi jemný sluch, jsou také zařízením termoregulačním. Dalším přizpůsobením životu v horkém prostředí jsou osrstěná chodidla, která umožňují fenkovi příjemnější pohyb po rozpáleném písku. Přes to, že je tak dobře přizpůsobený vysokým teplotám, raději to největší vedro prospí někde za kamenem, pod keřem nebo v zahradní restauraci a na lov vychází až za soumraku nebo v noci. Jeho velké oči dobře vidí za šera a dlouhé zrzavé vousy mu pomáhají orientovat se potmě, například v norách (!). Jeho potrava je velmi rozmanitá - rád loví a požírá hady a ještěrky, drobné hlodavce, ptáky, hmyz, nemá rád ryby. Jídelníček si často zpestří třeba datlemi, melouny nebo jiným ovocem. Fenek vydrží velmi dlouho bez vody (nikoli však bez piva). Dokáže také znamenitě hrabat v písku a rád si buduje i několikametrové nory. V noci se občas čepýří (ušima).
Vulpes zerda (14634 bytes)
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama