Emu hnědý

26. ledna 2007 v 16:45 | Bednišška |  PTÁCI - BIRDS
Třída: Ptáci
Řád:
Výskyt: Austrálie
Hmotnost: 30 - 55 kg
Délka těla: výška 150 - 190 cm
Věk: až 30 let
Charakteristika:
Emu je největší původní ptačí druh Austrálie. Má chundelatě střapaté, splývavé šedohnědé peří a podobně jako u kasuárů je každé pero opatřeno dlouhým paostnem. Na dlouhých silných nohách najdeme 3 prsty. Malá křídla jsou skryta v peří a nemohou sloužit k letu. Ptáci se jimi za horka ovívají. aby se ochladili.

Prostředí a stanoviště:
Obývají pestrou paletu biotopů od zalesněných území až po polopustinné oblasti, které jsou pro ně nejtypičtější.

Způsob života:
Společensky založený emu hnědý žije mimo období rozmnožování v malých skupinkách. Někdy, zejména v období sucha, se tyto skupiny spojují do několika tisícových hejn. Emu má nomádskou povahu, a proto při hledání potravy procestuje až neuvěřitelně rozlehlé oblasti.

Způsob obživy:
Jsou všežraví. Upřednostňují stravu v podobě semen, pupenů rostlin a ovoce. Příležitostně požírá i hmyz, drobné ještěry a hlodavce.

Rozmnožování:
Pohlavní dospělost: ve 2. až 3. roce
Délka inkubace: 56 dní
Počet vajec: 5 - 15
Doba odchovu mláďat: 7 až 8 měsíců
V období rozmnožování se emuové sdružují do párů. Samec vybuduje mělké oválné (průměr asi jeden metr) hnízdo, které vystele trávou a větvičkami. Samice do něj naklade snůšku, kterou zahřívá pouze samec. Po celé dlouhé osmitýdenní období nežere, nepije ani nevyměšuje a žije pouze z tukových zásob, které si vytvořil v předchozím období. Při inkubaci upadá do jakéhosi stavu strnulosti, při němž snižuje teplotu těla o 3 - 4 °C, čímž je jeho ztráta vody pouze pětinová oproti normálu. V období krátce po vylíhnutí mláďat je samec velice agresivní, zahání samičku a dokonce útočí na lidi, pokud se dostanou do jeho blízkosti.

mládě emu hnědéhoOchrana druhu:
Emu hnědý je ve své domovině široce rozšířen a v současnosti se nezdá, že by byl ohrožen. Australské rostlinstvo, jeho životní prostředí a zdroj obživy, je však stále více ničeno a nahrazováno plantážemi polních plodin. V některých oblastech se stávají závažnými škůdci.

Zajímavosti:
- emu je výborným běžcem. Dokáže vyvinout rychlost až 48 km/h, při které jsou jeho kroky dlouhé až 2,7 m.
- stejně jako nandu dobře plave - při plavání byl pozorován i na mořském pobřeží.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama